Tu esti aici
Acasa > NATURA > TOP 10 cele mai otrăvitoare plante din întreaga lume, ce te pot omorî

TOP 10 cele mai otrăvitoare plante din întreaga lume, ce te pot omorî

Otrava nu este doar arma șerpilor sau a reptilelor, cele mai multe plante din întreaga lume conținând tot felul de substanțe ce pot afecta organismele vii, în speță cel uman, unele putând cauza chiar moartea. O mulțime de oameni ajung în fiecare an la spital din cauza unei simple atingeri a acestora plante sau mai rău, din cauză că au consumat din acestea.

De aceea te invităm să descoperi care sunt cele mai otrăvitoare plante din lume. Deoarece multe dintre acestea vei fi surprins să vezi că se pot găsi chiar în locuința ta, sau lângă aceasta.

10. Leandrul

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume 10. Leandrul

Deși la prima vedere leandrul sau nerium oleander pare a fi o floare uimitoare, aceasta este una dintre cele mai otrăvitoare plante din lume. Leandrul este originară din Asia de Sud-Est. Toate părțile plantei sunt otrăvitoare, de la rădăcină până la nectar.

Aceasta conține următoarele toxine, cum ar fi nerioside și oldendrin ce contribuie în mare măsură la letalitatea plantei. Aceasta poate duce la diaree, vărsături și variații ale ritmului cardiac al inimii. Se spune că, chiar și dacă dai foc unui leandru, fumul acestuia este otrăvitor.

9. Manchineel

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume 9. Manchineel

Acesta este un arbore extrem de periculos ce se găsește de-a lungul coastelor Americii de Sud. Chiar și fructele sale sunt otrăvitoare, însă cea mai otrăvitoare parte a sa o constituie seva laptoasă a Manchineel ce conține forbolic, un iritant puternic pentru piele.

Contactul cu forbolul poate duce la apariția de iritații puternice la nivelul pielii. Nativii Caraibieni se spune că au folosit diferite părți ale arborelui în armele lor. Nu este de mirare că Manchineel se numește „micul măr al morții”.

8. Cucuta de apă(water hemlock)

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume 8. Cucuta de apă(water hemlock)

Denumită popular și biciniș-de-baltă, cucuta de apă este una dintre cele mai otrăvitoare plante din lume. Toxinele prezente în această plantă sunt cicutoxin și cicunol, ce provoacă convulsii și tremurări ce pot dăuna sistemului nervos. Se pare că din cauza cucutei de apă, filozoful grec Socrate ar fi murit.

7. Brugmansia

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume 7. Brugmansia

Cunoscută și sub denumirea de Tromptele Îngerilor, această plantă otrăvitoare se găsește în regiunile tropicale din America de Sud. Brugmansia este una dintre plantele cele mai otrăvitoare. Acestea conțin tropan, alcaloizieni, scopolamină și atropină, ceea ce poate provoca diaree și paralizie, iar o doză mare poate duce la moarte.

6. Ageratina altissima

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume 6. Ageratina altissima

Această plantă se găsește în America de Nord, și este considerată a fi una dintre cele mai otrăvitoare plante din lume. Prezența produsului chimic numit Tremetome este ceea ce face această plantă a fi una extrem de periculoasă. Tremetome duce la vărsături puternice și la apariția delirului.

Ageratina altissima a fost folosit ca un remediu împotriva mușcăturiilor de șarpe, de aici provenind și numele de „Snakeroot”.

5. Mătrăguna

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume5. Mătrăguna

Mătrăguna face parte din aceeași familie cu tomatele și cartofii. Însă spre deosebire de aceastea, mătrăguna după cum bine cunoașteți este una dintre cele mai otrăvitoare plante din lume. Toate părțile plantei sunt toxice în special rădăcină și fructele.

Principalele substanțe toxice prezente în mătrăgună sunt atropina, scopolamina și hiosciamină. Ele dăunează grav sistemului nervos. Este nevoie de mai multe zile pentru ca efectele otrăvirii să se manifeste. Simptomele comune includ dilatarea pupilelor, ritm cardiac ridicat, vedere încețoșată și delir. De asemenea, în cele din urmă poate duce la moartea persoanei infestate.

4. Omagul albastru

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume 4. Omagul albastru

Omagul albastru cunoscut și sub numele de Aconitum napellus este una dintre cele mai otrăvitoare flori din lume, fiind așa de periculoasă încât este necesar doar o simplă atingere a acesteia. Simptomele sunt de la diarie, vârsături până la probleme respiratorii, acestea apar imediat după contacul cu această plantă toxică.

3. Copacul Sinuciderii

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume 3. Copacul Sinuciderii

Denumit și Cerbera Odollam, aceasta este responsabilă de moartea anuală a peste 50 de persoane din statul indian Kerala. Această plantă crește în India, iar semenținele sale conțin o toxină puternică numit cerberin care perturbă ritmul inimii.

2. Ochiul Crabului

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume 2. Ochiul Crabului

Cunoscut și sub numele de Abrus precatorius, este una dintre cele mai periculoase și toxice plante din lume. Ochiul Crabului este o legumă cu frunze lungi, toxicitatea sa constă în semințele ei care conțin Abrin.

Această toxină este similară cu Ricinul, în majoritatea cazurilor, dar de sute de ori mai puternică. Cu toate acestea, toxina este lentă în acțiune, iar daca vaccinul este administrat la timp, atunci victima poate fi salvată. Planta se găsește în Indonesia.

1. Ricin

top 10 cele mai periculoase si otravitoare plante din lume 1.	Ricin

Ricinul (Ricinus communis) este cunoscut pentru producerea de ulei de ricin, care este utilizat pe scară largă în bucătăria și în medicină. Cu toate acestea, ricinul este considerat a fi cea mai otrăvitoare plantă din lume.

Ricinul este chiar mai periculos decât veninul de șarpe sau cianură. Consumul de ricină va avea următoarele simptome vărsături, crampe, care în cele din urmă vor duce la insuficiență renală și chiar la deces.

Lasă un răspuns

Top